Saturday, 2 January 2016

"we borrowed something from Allah and it has been planned for Him to take it back and insyaAllah, I believe He'll give something good soon." - Shazreen Fazlynda


dua januari ;

ada lagi baki lebih kurang lima bulan untuk sediakan diri dan sihatkan diri pada skala maksimum (kot la). untuk sambung perjuangan yang tertangguh. sekarang pun sedang berjuang sebenarnya. dan aku rasa lagi bed-of-roses perjuangan di kipsas daripada berjuang yang sekarang. sebab nak berjuang lawan dengan perasaan sendiri. penat kot.

ada kawan yang tanya pergi kipsas tak bulan dua ni. dan aku pun tanya untuk apa lepastu dia cakap "konvo la." then i was like "owh, taklah." ya, konvo batch aku bulan dua. mantan batch aku, hiks. budak-budak ni tak senang duduk bila konvo asyik tunda. aku juga yang rilek makan nasi kat rumah. well, good thing la to have a no-need-to-think benda macam tu kan. orang risau fikir lambatnya sambung degree padahal orang lain dah dapat degree lebih dulu dalam usia sama. tua-tua baru nak sambung belajar, gitula gayanya kerisauan tu. pfft.

so, nak kata aku yang tak habis lagi ni macam mana? dua puluh dua belum tentu habis diploma ni macam mana?

i've heard so many rugi since i decided to extend my study. banyak sangat sampai aku dah nak muak dengar. sampai tahap aku "buang" mereka jauh-jauh sebab aku serabut dengar bising mereka yang tak ada lagu. dan those kind of words tu samalah bunyinya dengan rugi tu.

perkataan-perkataan tu yang buat aku jadi terfikir ; 

"if i never extend.. "

"if i choose to stay.. "

"if i don't go to see that student.. "

"if i don't answer to those stupid questions.. "

"if i don't be the deputy president.. "


everything's out. the if-i. everything. yelah kan, we never know how our words can affect someone. bad or good. macam kita sendiri yang pernah sakitkan hati orang dengan ayat kita, the same way-lah yang kita rasa bila orang usik emosi kita.

tapi alhamdulillah for i never regret my choice back then. walaupun tak ada single person yang datang dan cakap, "you did a right thing." nah, seriously aku baru sedar memang aku tak pernah dapat those kind of praises. haha.

i just found out one of the hikmah actually so, i start to write this entry.

sebenarnya Allah uji pada benda yang aku selalu yakinkan, yang aku selalu percaya dan yang selalu aku pegang -- tak ada kata rugi dalam proses belajar no matter how long it'll take. benda ni la yang aku selalu yakinkan orang bila ada yang datang cakap rugi tak masuk matrik, asasi dan what so ever-lah. ayat tu kalau kita translate dalam makna yang betul beginilah bunyinya ; diploma ni buang masa. 

tiga tahun ambil diploma - rugi. itu kata mereka. dan aku tetap mahu yakinkan bahawa masa tu memang hak Allah. belajar lama mana pun tak akan ada kata rugi sebab ilmu yang datang tak sama hari-hari. aku dapat matrik dan aku tak nak. sebab aku tak boleh belajar dalam keadaan pressure. orang lain mampu sebab mereka mampu. tapi aku kenal aku macam mana so, aku tolak awal-awal. dan alhamdulillah tiga tahun di kipsas tu memang masa yang sangat rugi-gila-kau-cakap-diploma-ni-merugikan-masa. i wonder how la bila orang yang cakap rugi tu tahu aku dah setahun extend sem ni. entah berapa kali rugi yang bakal dihambur. tapi see if i care-lah. 

Allah uji aku pada titik ni sebab Dia nak kasi tahu aku -- ni adalah apa yang aku pegang selama ni dan buktikan ianya betul. 

aku selalu cakap being excellent dalam belajar tu crucial thing tapi i don't mention anything about the time taken pun kan? anak-anak amijudin ni kepala otak gila sikit bab ni. jenis main aci redah. two of my sisters pun habis diploma dalam umur dua puluh dua ke atas. sebab sebelum ambil diploma mereka masuk pengajian lain tapi tak serasi so, keluar sebelum habis tempoh belajar.

people always remind me how strong i am (or was). sebab itulah yang orang nampak ; a very strong lady with a bright smile and a cat-lion attitude (haha). i don't even know ego aku dah pergi ke mana. ego yang sebenarnya bina personaliti aku - dan bila ego tu dah makin hilang sekaligus personaliti aku makin pudar. tapi tak apalah. mungkin Allah sengaja nak runtuhkan sebab Allah nak reproduced siti ainum yang lebih plain dan tulus inside out. just thinking of how Allah will make it dah cukup buat aku senyum sendiri sekarang.

tak sabar nak tahu apa lagi akan jadi lepas ni. tak sabar nak tahu Allah izinkan tak masuk kipsas this june. haha tak sabar nak tahu. 

try to put Him above all of everything -- yang susah perit payah pun rasa macam no hal. sebab kita sendiri pun hidup sebab Dia, jadi tak perlu susah-susah fikirkan akibat dunia.




oh, dan selamat berkonvo pada kawan-kawan sekalian. selamat sambung degree. tolong buang pemikiran yang tak perlu macam rasa tua ke, rasa tak berbaloi ke, tak apa saja lah -- sebab when you think you have it bad, others have had it worse. be grateful bila Allah bagi keizinan untuk belajar tak kisahlah umur tiga puluh sekalipun. tak semua orang gagah enough untuk jejak kaki ke medan ilmu.

bersyukur -- dan Allah akan tambah lagi nikmat rezeki.


6 comments:

  1. bw sini ^^ ada tnya psl total PV tu kan?

    ni tuto yg akk belajar dri dia..:)

    http://www.bakul2011.com/2012/04/centerkan-pageview.html

    ReplyDelete
  2. i feel this entry kena pd diri sendiri... i know where ever my God nak campak i dekat mana2 tempat because He knows i can survive... tiada cepat atau lambat tp ia akan sentiasa tepat... layan dengan muzik ..emmm... terbang ke alam sendri... good sharing dear... motivate yg lain mcm i ni jugak...

    ReplyDelete
  3. study kat kipsas?my sis lecturer kat situ.

    ReplyDelete

“Hanya sedikit ini yang kutahu, kutulis ia untuk-mu, maka berbagilah dengan-ku apa yang kau tahu.”