Friday, 8 January 2016

Mulakan langkah sebagai businesswoman dengan DROPSHIP


assalamu'alaikum geng. hari ni rasa macam nak share sikit tentang dropship since ada lagi yang tak faham apa bendanya dropship ni. aku explain dalam bahasa ringkas la ya. supaya lebih faham. 


APA BENDA DROPSHIP NI?

dropship ni adalah bila kita apply untuk menjadi agent sesebuah "kedai", tapi kita tak perlu pening-pening nak simpan stok barang jualan, tak perlu susah payah pergi pos barang pada customer dan tak perlu keluar modal banyak pun. okay bab modal tu actually sekadar yuran saja tapi banyak dropship yang tak ada yuran. free saja. yang beryuran standard RM10 ke atas. okaylah, affordable. 

kerja agent dropship cuma promosikan barang seolah-olah barang tu dia yang punya (haha). kalau barang tu ada brand so, agent dropship ni consider sebagai ambassador brand tu la (ye ye je). tapi banyak produk yang tak ada brand so, sedaplah kita buat seolah-olah tu produk kita. maksud aku di sini, customer tak perlu tahu pun mana kita ambil produk tu. kerja kita cuma promot habis-habisan dan layan customer. cabaran agent dropship ni sebab kita deal direct dengan customer. jadi medium antara supplier (kedai) dengan customer. orang akan nampak produk tu produk kita. so, kalau ada problem sepanjang tempoh jual beli pun, kita kena pandai-pandai handle situasi dan yang kena puji dan maki pun kitalah.


CARA KERJA DROPSHIP 

1 - agent dropship promosikan produk di facebook, instagram, wechat, whatsapp, blog ikut sukalah mana-mana.

2 - pembeli akan membeli melalui agent dropship dan bayar pada agent.

3 - agent dropship akan forward order customer pada supplier beserta bayaran yang telah ditolak dengan komisen.

4 - supplier akan pos barang pada customer.


LEPASTU KOMISEN MACAM MANA?

setakat pengalaman aku, ada dua cara untuk dapatkan komisen agent dropship.

1 - supplier akan tetapkan harga 

maknanya agent dropship wajib jual produk dengan harga yang sama macam supplier. biasanya penetapan harga ni untuk "kedai" yang ada company sendiri. so, untuk standardize-kan harga, semua agent wajib ikut guideline dari company.

komisen biasanya akan ditolak dalam bentuk persen. contoh harga jubah RM100. komisen agent dropship ialah 10%. jadi agent dropship perlu bayar pada supplier harga yang telah ditolak dengan komisen tadi. jadi komisen kita RM10 untuk sehelai jubah. kau paham tak ni? hahaha sorry kalau berbelit! makin mahal harga produk, makin tinggi nilai komisen kita.


2 - supplier bagi harga agent atau harga borong (tak tetapkan harga)

supplier akan bagi jadual harga setiap produk yang kelaskan harga jual dengan harga agent. contoh, harga jual wide shawl RM40. tapi harga untuk agent, supplier kasi RM30. dan komisen kita pula bergantung pada berapa harga yang kita nak jual. sama ada jual harga yang sama iaitu RM40 atau nak jual lebih lagi ataupun kurang lagi. sebabnya supplier tak tetapkan harga - kita diizinkan jual dengan harga yang kita nak tapi biarlah masih dalam harga pasaran (harga standard orang jual). jangan cekik darah.

cara kedua ni biasanya untuk "kedai" yang jual produk-produk borong atau yang belum ada company lagi. kalau nak ikut best memang best yang ni la sebab boleh tentukan harga sendiri tapi kena pandai-pandai survey baranglah.


MACAM MANA NAK SURVEY?

(ni untuk komisen cara kedua yang aku cakap kat atas ya)
kalau aku, aku cari macam ni. 

1 - aku tentukan dulu apa yang aku nak jual. contohnya jubah. 

2- aku akan cari online shop yang jual jubah.

3 - aku akan bandingkan harga kalau produk yang dijual tu banyak bersepah yang sama di pasaran.

4 - aku akan pilih shop yang jual paling murah. tapi kalau semuanya harga standard pasaran, pilih saja mana yang berkenan dan yang nakkan agent dropship. bukan semua shop mahukan agent okay.

5 - kalau dapat shop yang jual murah, aku akan jual balik dengan harga pasaran. contoh kalau harga agent dia bagi RM5 dan harga jual dia letak RM10. tapi harga pasaran RM15. so, aku pun jual harga pasaran. dapat dah untung RM10 untuk satu item. 

kena pandai jugalah susun startegi sebab kita nak promot barang tu pun guna kuota internet yang berbayar huhu. so, biar padanlah duit masuk dengan duit keluar. yang penting, meniaga kena ikut syariat dan jujur. jangan menipu. jangan ambil duit orang. jangan khianat supplier dan customer.


NAK JADI AGENT DROPSHIP?

berminat nak jadi agent dropship? cubalah. boleh tambah income tanpa kerah tenaga melainkan tenaga berfikir hiks. okay sini aku share.


nak jual tudung atau shawl yang simple tapi elegant?
EL SAJIDA (contact Kak Jida : 013-217-0768)

nak jual buku yang syariah compliant?
SAHABAT ATTAQWA (contact Farhana : 013-279-5592)

nak jual buku dengan genre yang pelbagai?
RNR BOOKSTORE (contact Kak Rehan : 013-206-2997)

nak jual jubah syariah compliant?
ANI MUSLIMAH (contact Kak Kira : 013-334-9456)


boss aku kak jida, kak rehan dengan kak kira. boss baik gila dan penyabar hahahaha. bolehlah kalian contact kalau berminat nak jadi agent dropship.

rasa macam banyak lagi nak share hahhaha tapi i've to go now. nantilah aku sambung.



No comments:

Post a Comment

“Hanya sedikit ini yang kutahu, kutulis ia untuk-mu, maka berbagilah dengan-ku apa yang kau tahu.”