Tuesday, 29 October 2013

الكتابة للمعلمتين.

Tulisan ini khas untuk dua murobbiah yang tercinta ;

Ustazah Nurizan dan Ustazah Norahida.

(aku sayang semua pensyarah aku, cuma kali ini mahu tulis tentang mereka terlebih dahulu.)


Teruntuk Ustazah Norahida,

terima kasih ustazah atas segala ilmu yang ustazah curahkan. sungguh, ustazah adalah sosok murobbiah yang sangat aku kagumkan. setiap bicara ustazah adalah ilmu untuk aku. selalu waktu kuliah aku rasa seperti menghadiri usrah. ustazah sebut perihal dakwah, sangat berbeza dengan orang lain. ya, aku kagum kerana ustazah fikrahnya, insyaAllah sama seperti aku. cuma ustazah hebatnya lebih jauh. ustazah "stok-orang-usrah", kerana itu kalam ustazah lebih berbeza, lebih menyentuh, lebih membasahkan ruhi, dan lebih menyengat. lagi kagum bila aku tahu ustazah adalah pencetus kepada lahirnya "undang-undang KIPSAS; wajib berjilbab untuk muslimah", walaupun pada awalnya ustazah kata, "masa mula-mula saya masuk KIPSAS, saya dah berazam, saya dah taknak pakai jilbab labuh lagi." tapi Allah lagi tahu, kan ? ustazah pelajar KIPSAS batch yang pertama. segala kerja dakwah ustazah sangat aku idamkan. betapa pernah aku berdoa agar aku dapat kembali ke dunia ustazah dahulu untuk turut rasa hebatnya tarbiyyah bumi KIPSAS.


dan teruntuk Ustazah Nurizan,

wahai jiwa kesayangan hamba, terima kasih yang teramat atas segala kasih yang ustazah limpahkan. kasih sayang aku terhadap ustazah sungguh keterlaluan luar biasanya. ustazah didik kami sebagai murobbiah, sebagai ibu, dan sebagai sahabat. ustazah juga produk KIPSAS yang pertama. berteman dengan ustazah Norahida sejak dulu. sama-sama jadi orang hebat sekarang. AllahuRabbi. kata ustazah Norahida, "Ustazah Nurizan tu tauke Nahu dulu." hehe. ustazah, yang pertamanya aku ingin katakan, aku terlalu bersyukur kerana tugas-tugas yang ustazah beri, telah membawa aku kepada apa yang aku rasa sekarang ; saat aku tuliskan ini. ustazah telah buat aku baca buku hatta nihayatahu. Buku "Uthman bin Affan" karya Dr. Haekal. buku yang aku rasa pemula segalanya. terima kasih ustazah. 


Terima kasih kerana buka mata aku.
Terima kasih kerana buat aku rasa apa yang sebelum ini tidak aku rasa.

Aku rasa tulusnya Abu Bakr.
Aku rasa tegasnya Umar.
Aku rasa santun dan derita Uthman.
Aku rasa kecekapan dan juga dilema Ali.
Aku rasa kebijaksanaan Muawiyah.
Aku rasa ajaibnya pemerintahan Umar Abdul Aziz.
Aku rasa gahnya Harun al-Rashid.

dan aku sedang tidak sabar untuk tahu kisah seterusnya..

Kisah ni'mal amir ; Muhammad al-Fatih 

sungguh ustazah, aku sedang rasa nikmatnya kelazatan mempelajari Tamadun Islam.


jazakumullahukhairankathira untuk ustazah berdua, yang menjadi kunci kepada pintu tamadun terindah.

Thursday, 17 October 2013

Awak nak tahu tak ?

"Saya berangan nak sambung dekat UK."

"UK ?? Apa yang ada kat sana ?" balas si kakak itu dengan kening terangkat sebelah dengan dahi yang sedikit berkerut. terkejut mungkin dengan angan gila aku. 

"Ada banyak yang saya perlu." aku pintas dengan senyum. nak cerita pada dia ? she won't understand, I bet. I can tell by looking at her respond.

Well. maybe it's kinda weird for a student like me, I mean student with Islamic courses, choose to further her study in UK instead of Jordan, Egypt, or somewhere like that. 

Hello. I'm a civilized student. ehem. I am a student of ARABIC LANGUAGE AND ISLAMIC CIVILIZATION. I repeat, ISLAMIC CIVILIZATION. Ana aqul marratan ukhra, AL-HADHARAH AL-ISLAMIYYAH. So now, can you tell what's the relation of Islamic Civilization and United Kingdom ? No ?

Y'know what.. aku rasa sangat rugilah kalau tak belajar fasal tarikh Islam, hadharah Islamiyyah.. macam memalukan kalau kita orang Islam, tapi buta sejarah Islam. kan ? tak rasa malu ke ? sebab tu orang kafir berani buat main dengan kita. dah tu sejarah sendiri pun tak nak ambil tahu.

"eleh. cakap banyak. mentang-mentang budak tamadun. senangla kau nak cakap."

aku budak tamadun. tapi aku berminat je nak tahu fasal Syariah and Law. aku berminat je dengan subjek-subjek Dakwah dan Pengurusan. aku lagilah minat main bab-bab IT nih. cita-cita aku nak jadi Hades. eh ?

bila dah namanya ilmu ni.. mana boleh pilih-pilih. kau budak sains, you go with your gang. kau budak sastera, blah kau dari group aku. aku aku. kau kau. aku belajar subjek aku. kau duk diam-diam dengan kos kau. ish, be matured. memanglah kita takkan kuasai semua, tapi tunjuklah minat tu jangan sampai allergic pulak dengan word sejarah, tamadun segala. 

and why I do really want to go to UK badly.. it's because there's our golden treasures hidden (hidden-lah-sangat) in one of the library. 

"Sebelum Islam sampai ke India, mereka semuanya tak bertamadun lagi. tentera Mongol datang serang Kota Baghdad dan bakar buku-buku. ada yang mereka campak ke dalam laut yang sekarang kita namakan sebagai Laut Hitam. hitam sebab dakwat dari buku tu. sebab apa saya kata mereka tak bertamadun ? sebab orang yang bertamadun takkan perlakukan ilmu macam tu. takkan bakar buku. ada buku yang sempat diselamatkan. tapi sayangnya kitab Sirah Ibnu Ishak tak dapat diselamatkan. itu adalah kitab yang paling detail cerita tentang Rasulullah s.a.w.. tak berjaya diselamatkan. buku-buku lain dirampas dan sekarang ada dekat library di Britain." - Ustazah Norahida

meremang dengar cerita murobbiah. hidung hangat. Allah.. tak tahu nak gambarkan perasaan macam mana. Rasa rugi rugi rugi rugi yang sangat.

"Kalau nak dapat buku-buku tu balik, kita kena bayar dengan harga yang berjuta-juta. sebab buku-buku tu dah jadi hak milik mereka." - Ustazah Nurizan

Mereka rampas sebab they knew yang buku-buku tu lah yang akan jadi punca kebangkitan umat Islam. tapi kita, tak cakna pun dengan buku yang ada depan mata. *amekaw* book has a magic power. only those who read can cast the spell properly. quoted by Ainum Solehah. -.- *bytheway, sila read between the lines*

"Ustazah, saya nak belajar kat UK."

"Ha sebab tu kena belajar bersungguh-sungguh."

see ? nampak tak beza jawapan antara orang yang faham dan orang yang tak faham ? dan masa tu jugak aku paksa Ustazah Nurizan aminkan doa aku. haha. doa murabbiah makbul, insyaAllah.

aku memang suka kalau kena doa dek murobbi.

"semoga mendapat kecemerlangan di dunia dan di akhirat." Ustaz Hanif reply time aku wish Happy Lecturer's Day.

Time Liqa Mahabbah jabatan, nak ambil satay. jalan sekali dengan Ustazah Norahida.

"Ustazah, ada satu lagi satay tu ha."  tapi macam berminyak sikit sebab yang last paling bawah. tak nak ah. 

"Ambil tu Ainum. yang last tu berkat. dapat suami soleh."

" Serius ustazah ? okay, saya makan."  terus aku sambar satay tu tanpa syak dan wasangka. 

"ya, saya doakan ni." ustazah senyum. dan aku ameenkan tanpa putus.

dari cerita tamadun kepada cerita satay. erk.



dan aku ada cerita dekat Madam Shu (ehem).

"Madam, I think I know why I crazy for Shakespeare's."

Dan madam mulalah start buka cerita Jade. hadoiyya. aku pun ceritalah link antara Shakespeare - UK - Tamadun Islam - and why I wanna go there.

tahu apa madam cakap ?

"tak ada kaitan pun." -.-

and I was like... eiii madam ni...!! orang explain kemain boleh dia reply macam gitu.

(madam, if you're reading this, I just forgot that madam kan education punya style. bukan literature. sebab tu madam cakap tak ada kaitan. haha. *flip-niqab*) >.< 

Being one of the student of BATI tak pernah buat aku rasa menyesal. even subjeknya boleh drive me crazy. sebab BATI adalah satu-satunya (setakat aku hidup) pilihan yang betul-betul aku serahkan kepada Allah. I just let Him to choose for me. and He did. give me the best I could ever ask for. Alhamdulillah.

so guys, konklusi cerita hari ini, doakan aku berjaya sampai UK. kalau tak untuk further study, pergi ziarah library tu pun dah kira syukur dah. :')

Bye. Salam'alayk.