Monday, 24 September 2012

Alangkah Lucunya 'Negeri' Ini.

Di 'negeri' ini,
Semua orang gelar diri mereka itu dai'e.
Semua orang merasakan dia itu seorang pejuang sejati.
Sibuk berdakwah dengan 'daerah' masing-masing.
Sampai lupa untuk adakan 'hubungan serumpun' dengan 'daerah' lain.

kacau.
ya, itu yang aku lihat.
walau secara abstrak.

dakwah punya dakwah punya dakwah,
melayang terus apa yang dipanggil ukhuwwah.
hanya kerana alasan berlainan 'daerah'.

masing-masing mahu tonjolkan 'daerah' sendiri.
lupa terus mereka bahawa ada 'negara',
yang merupakan akar segalanya.

aku, 'si pegawai bawahan',
bulat mata melihat 'pegawai atasan' bercakaran batin.
mungkin aku juga termasuk yang sedang mencakar dan dicakar.
ya, begitu aku kira lumrah sebagai orang bawahan.

doa aku, sebagai 'orang bawahan',
semoga semua 'pegawai atasan'-ku bersatu.
kerana apa yang kita ingin perjuangkan,
bukan 'daerah',
bukan ukhuwwah,
tapi dakwah.
demi kesejahteraan 'negeri' kita,
dan semestinya yang terpenting,
adalah keamanan 'negara'.

tamatkanlah sketsa tidak berkualiti ini.
sungguh aku mahu tergelak bila mengenangkan,
alangkah lucunya 'negeri' ini.
*senyum sumbing*




Monday, 10 September 2012

The Conversation.



-Dude.

+Yes?

-Since you know me kan sampai la sekarang, how your pandangan terhadap aku. I mean dari segi behave ke..

+Your behavior is very very bad !!

-:’(

+Gurau je.  Behaviour dari segi mana tu ?

-Semua.

+Overall okay la. Kenapa ?

-Ork. Betul-betul la.

+Sungguh.. ada la “sikit” ciri-ciri yang boleh nak buat isteri.

-Hahah. Tapi kan...

+Tapi kan apa ?

-Kau rasa aku punya changes ni membuahkan hasil tak ? Changes... well, kau tau la, perubahan dari dulu sampai sekarang.

+Aku nak cakap pun tak pandai sebab kita jarang jumpa sekarang. Tapi bagi aku la, effect dari hijrah yang kita buat tu kita je yang rasa sepenuhnya. Dah tu sekarang kau rasa macammana ?

-Takde la. Sepanjang kita kenal, I mean.

+Ada la.

-Tell me.

+Cannot be described by words..

-Aloh :’(

+Sungguh.. From complete stranger to one of my bestest friend and now one of the person I admire.. Kalau nak describe memang more than words la.

-Admire meaning ? Dari segi apa ?

+Dari keberanian kau buat changes.. Walaupun aku boleh bagi nasihat kat orang lain, kadang-kadang aku sendiri pun tak dapat cari keberanian nak buat sesuatu dalam hidup.

-Berani pun sebab ada orang sokong dari belakang secara tak langsung.

+Walaupun ada support, tapi semua tu atas diri sendiri.. and you’re indeed brave enough.

-You’re much more stronger than you think. Make a move.

+I’ll try..

-Jangan tinggalkan dunia. Tapi guna dunia untuk dapatkan the best result in hereafter. Do what you think is best for you. Kalau tied hati betul-betul pada Tuhan, inshaAllah takkan terhalang. It’s not easy. But it’s worth enough. Really-really worthy. Dulu maybe kita tengok dunia ni cool dari kaca mata kita. Tapi definisi cool milik Tuhan tu tak sama. Sekarang aku tengok orang yang kelek al-Quran kesana kemari la coolio gila. Buat benda yang orang segan nak buat J

+Yeah.. I highly agree.. J

-Then try it. Aku nak tiru jugak. Bawak quran masuk dewan kuliah. J

+Yeah.. esok boleh try bawa quran masuk lab.

-Hehe.. masa luang boleh baca. Aku pulak masuk makmal computer.

+Baru ganas kan.. baca quran sambil mix chemical..huhu

-Hihi.. baru jadi camtu. Orang ‘samseng’ ni dia takut Tuhan je. Tak peduli dah apa orang kata.

+Betul tu. Mana tau tengah mix chemical tu dia meletup.. boleh mati dalam iman.

-Hahahaha.. alang-alang mati, biar syahid.



Tuhan saja yang tahu how bad our past kan ? Aku ada cerita aku sendiri. Kau pun sama. Tapi Allah doesn't just us on how bad our past was, yet He looks on how strive we try to be better.. how hard we're battling with ourselves. He's no cruel. He's wise. Too wise to make all this thing happened. Sayangnya Allah pada kita till He gave us chances to change for good. Smooth sea never make a skillful sailor. Syurga tu terlalu mahal untuk hanya dibayangkan, dibicarakan tanpa buat sebarang tindakan to get it. 

Thanks dude. Semoga redha Allah jadi keutamaan kita. Moga kita jumpa lagi kat syurga sana.